Forumlar * TekNoLoJi BiLim
ENERJI VE SU
*VaTaN
7.11.2015 17:17
Enerji ve Su

Bugün, giderek önemli ölçüde öncelik kazananrüzgar enerjisi ile birlikte GE, Türkiye'nin elektrik şebekelerine 8.600 megawatt’tan fazla güç sağlıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına yönelik, ülkenin 20.000 megawatt rüzgâr enerjisi kurulu gücü hedefine ulaşması için de işbirlikleri ve yatırımlar yapıyor.

Rüzgar enerjisi başka enerjiye ihtiyaç duymadan elektrik üretebilmesi, üretim maliyetlerinin karbondioksit salınımı yapmayarak çevre kirliliğine yol açmaması gibi özellikleri sayesinde ülkelerin ekonomi ve çevre politikaları içinde daha kritik hale geldi. 2014 yılında rüzgar enerjisi üretimi büyüme oranı küresel düzeyde %16 idi.

Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi

GE rüzgar türbinleri, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Osmaniye, Hatay ve Kırklareli illerinde 234 rüzgar türbini ile 11 farklı santralde 526 megawatt kurulu güç rüzgar enerjisi ile elektrik üretimigerçekleştiriyor. Ayrıca 39 rüzgar türbini ile 4 değişik sahada 97 megawatt kadar kurulu güç için inşaat faaliyetleri sürüyor.

GE, Türkiye’de rüzgar türbini tedarik zinciri kurulması için de çalışmalarına devam ediyor. Kanat ve kule komponentleri konularında küresel iki tedarikçinin Türkiye’de fabrika kurması teşvik edildi ve bu girişim sayesinde daha şimdiden İzmir ve Bandırma’da yaklaşık 400 kişi için iş olanağı yaratıldı.

tumblr_m6r0h3VRYU1qk4ealo1_1280.jpg

GE 2.75-120 önceki modellerimize göre güvenilirliğini koruyarak %5 daha fazla elektrik üreten güçlü bir rüzgar türbinidir. 85-139 metre arasında değişen kule yüksekliği seçenekleriyle ihtiyaca cevap verebilir özelliktedir. Opsiyonel enerji saklama çözümleri ayesinde GE 2.75-120 rüzgarı tahmin edilebilir hale getirmektedir. Rüzgar santralleri enerji dönüşüm, enerji saklama ve Endüstriyel İnternet çözümleri ile rüzgarı tahmin edilebilir hale getirir. 500 MW kurulum aşamasındaki gücü ile GE rüzgarı enerjiye dönüştürüyor.

Türkiye rüzgar enerjisi sektöründe yapılan yatırımda Avrupa'da ilk 5'te, dünyada ise ilk 10'da yer alıyor. Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesinin %15'ini kullanarak kurulu güçte dünyada ilk 10'da yer aldığı düşünüldüğünde, Türkiye'nini rüzgar enerjisi sektöründe dünyada elde edeceği başarı potansiyelinin büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Emre amadelikte rekor kıran verimli elektrik santralleri- ENKA

Türkiye’nin önde gelen enerji üretim firmalarından olan ENKA, 2002/2003 yıllarında işletmeye geçen 3830 Megawattlık Adapazarı/Gebze ve İzmir doğalgaz kombine çevrim santrallerinde GE’nin 9F.03 tipi gaz türbinleriyleyılda ortalama 30 Milyar kilowatsaat elektrik üreterek Türkiye’nin toplam elektrik üretimine her yıl yaklaşık %12 katkıda bulunuyor. Bu santraller 2012 yılında yıllık ve geçmiş 10 yıllık işletme dönemi ortalaması olarak GE 9F.03 gaz türbinleri için emre amadelik konusunda dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

ENKA, 2013 yılında bu santrallerde bulunan 10 adet gaz türbininin servis kontratını GE ile 12 yıl daha uzatmaya ve bu kontrat çerçevesinde tüm türbinlere GE tarafından yeni geliştirilen “Advanced Gas Path – İyileştirilmiş Gaz Hatları ” modernizasyon paketini uygulamaya karar verdi. Bu yeni modernizasyon uygulaması ve son 5 yılda uygulanan diğer iyileştirmelerle ENKA santrallerinde ilk kuruluma göre sağlanan kombine çevrim verim artışı %2 yi aşıyor.

Greenkeepers at golf clubs around Sydney also use this technology to recover and reuse 98% of their water, collecting 1.2 million litres a day between them to keep greens green. And the Queensland Gas Company (QGC) uses GE’s advanced membrane and thermal water treatment technologies to desalinate the water released during coal seam gas extraction, so it can be re-used for agriculture irrigation and for process water within the plant.

Karadeniz Bölgesi’nde 1,500,000 konuta elektrik tedariği- OMV

Türkiye’nin Karadeniz kıyısında bulunan Samsun şehrinde OMV’nin Kombine Çevrim SantraliAğustos 2013’te işletmeye alındı. Avusturya merkezli OMV’nin Türkiye’deki bu ilk elektrik santralinde iki adet GE 9F.05 gaz türbiniile iki adet GE D-11 buhar türbini sayesinde %59’dan fazla kombine çevrim verimliliği elde ediyor. 900 megawatt’lık kurulu gücüyle, santral Karadeniz bölgesindeki 1,500,000 konuta yeterli elektrik sağlıyor. 

Daha fazla bilgi için GE Türkiye blogunu ziyaret edebilirsiniz. 

http://geturkiyeblog.com/karadenizde-turkiyenin-gelecegine-enerji-veren-ge-gaz-turbinleri/ 

Jenbacher Motorları Atıktan Enerji Sağlıyor - Türkiye’de 17 Çöpgazı santrali

ITC atık yönetimi şirketi, Ankara'daki Mamak katı atık sahasına enerji sağlamak için 16 Jenbacher motoru kurdu. Motorlar, belediye atıklarını yakıt olarak kullanıp hem santralin işletimi,hem de ulusal şebekeye verilmesi için 22.6 megawatt elektrik üretiyor. Mamak katı atık sahasındaki elektrik santrali, dünyada benzer uygulamalarla kullanılan katı atık sahaları arasında en yüksek kapasiteye sahip santrallerden biri olarak faaliyet gösteriyor.

Türkiye’de halen 17 adet Çöpgazı Santralinde 113 adet GE Jenbacher gaz motoru ile elektrik üretimi gerçekleştirilmektedir.

GE Aero Gaz Türbinleriyle Bis Enerji Elektrik Üretim Santralinin Geliştirilmesi

Ocak 2012’de, GE, Bis Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye Türkiye’nin en büyük ticari elektrik santrallerinden birinin genişlemesine istinaden 48 megawatt’lık LM6000-PC Sprint aeroderivatif gaz türbini sağladı. Türkiye’de Bursa ilinde bulunan santralde yedi adet GE aeroderivatif gaz türbini, bir GE 6B ağır işe dayalı gaz türbini ve iki GE buhar türbini bulunuyor. Bu son eklemeyle beraber elektrik santrali 495megawatt üretecek, böylece 200,000 konuta daha elektrik sağlanabilecek.

Erzin’de Akenerji’den yeni kombine çevrim doğalgaz elektrik santrali

Şubat 2012’de, GE, Türkiye’nin güneyinde bulunan Erzin bölgesinde yeni bir doğalgaz elektrik santralı için ekipman ve hizmet tedarik etti. Santral, Türkiye’nin önde gelen enerji yatırımcılarından Akenerji’ye bağlı Egemer Elektrik Üretim A.Ş.tarafından işletiliyor. Temmuz 2014’te işletmeye alınan 900 megawatt gücündeki Akenerji Egemer doğal gaz kombine çevrim santralı, Türkiye’nin mevcut elektrik talebinin %2.6’sını karşılayacak
 
Paylaş
Giriş Yap
Sistem Bilgisi
harikachat.net © 2024 TURKUAZ
Harikachat.net@gmail.com