VaTaN 4.11.2015 14:37
Meme Kanseri
Dünya genelinde kadınlarda en fazla görülen kanser türleri arasında meme kanseri gelmektedir. Teknolojik gelişmeler, erken tanı ve tedaviyle meme kanserinde önemli bir yol katedilmiştir. Meme ultrasonu, mamografi ve meme MR tetkikleri ile henüz belirti vermeyen meme kanserleri teşhis edilebilmektedir.
Meme kanserini birtakım belirtilerle anlamak mümkündür. Burada kadının kendi kendine yaptığı aylık meme muayenesi büyük önem taşımaktadır. Vakaların pek çoğu yapılan bireysel muayenelerde ele gelen kitlelerle tespit edilmektedir. Bunun yanında meme boyutunda meydana gelen şekil değişikliği, meme ucundan kan gelmesi, meme derisinde veya meme başında renk ve şekil değişiklikleri, meme veya meme başının içeriye doğru çekilmesi gibi belirtiler meme kanserinin gözlenebilen belirtileri arasında gelmektedir. Memede ele gelen kitlenin yanında diğer belirtilerle birlikte tanı konulması için biyopsi yapılır. Biyopsi ile tümörden alınan örnek patolojik incelemeye gönderilir. Kanser teşhisinde kanserin evresi ve diğer bölgelere yayılıp yayılmadığı incelenmelidir.
Meme Kanseri Cerrahisi
Meme kanserinin tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisi uygulanmaktadır. Ancak cerrahi tedavi, tedavinin ana hattını oluşturmaktadır. Yapılacak cerrahi girişimin çeşidi ve büyüklüğü mamografideki veriler, tümörün büyüklüğü ve yerine bağlı olarak değişmektedir.
Meme kanseri cerrahisi kendi içinde meme koruyucu cerrahi ve diğer cerrahi uygulamalar olmak üzere iki bölüme ayrılır. Meme koruyucu cerrahide memenin bir kısmı alınarak tedavi uygulanır. Meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalara radyoterapi yapılması gerekmektedir. Diğer cerrahi yöntemlerde ise memenin içi tamamen boşaltılır ve aynı operasyon sırasında uygun yapay meme yapılır. Bu uygulamalarda koltukaltı lenflerinden boyama yöntemi kullanılarak örnekleme yapılır. Yayılma varsa koltukaltı lenf bezleri çıkarılır.